Rapport från fullmäktige 2023-12-11

För lite mer än två veckor sedan var det årets sista kommunfullmäktige. Dessvärre åkte jag i samband med det på en förkylning med feber och kunde därför inte delta. Denna rapport från fullmäktige utgår därmed från protokoll och handlingar samt från vad andra som var på plats berättat. Det finns med andra ord anledning att vara lite extra källkritisk till det du nu läser så klicka dig gärna vidare och faktagranska källorna 😊

Burlövs Bostäder – går vi mot marknadshyror?

En av punkterna på dagordningen var att man önskade göra förändringar i ägardirektiven för Burlövs Bostäder. Burlövs Bostäder är Burlövs kommunala fastighetsbolag och är formellt ett dotterbolag till det kommunägda aktiebolaget AB Skärfläckan. Förutom Burlövs Bostäder är Skärfläckan även moderbolag för kommunens andra dotter- eller intressebolag Burlövs Bostäders Parkering AB och avloppsbolaget ABMA (som samägs med Lomma och Staffanstorp).

Bild över kommunens bolag

Så vad var det för förändringar man nu önskade göra? Framför allt två saker. För det första är Burlövs Bostäder som sagt redan idag ett dotterbolag till Skärfläckan men i ägardirektiven har kommunfullmäktige och kommunstyrelsen getts stor insyn i verksamheten genom att Burlövs Bostäder tvingats återrapportera handlingar och räkenskaper dit. Detta vill man nu förändra så att man istället styrs och återrapporterar direkt till Skärfläckan AB. För det andra vill man ändra i den ekonomiska förvaltningen och då framför allt kring avkastningskraven (dvs hur mycket av vinsten man kan plocka ut). Att man försvårar insynen och förflyttar beslutsmakten bort från kommunfullmäktige till olika bolag och nämnder har vi det senaste året vant oss vid i den här kommunen och vem förvånas egentligen över att man, likt Malmö kommun, nu ser en möjlighet att använda mer av vinsten för att täcka upp hål i budgeten? Några exempel på förändringar i texten kan man se i bilderna nedan (det som är rödmarkerat är det som förändrats, antingen genom tillägg eller strykningar) och vill man läsa ägardirektiven i sin helhet kan man läsa det här

Ur ”Förslag till reviderade ägardirektiv” s.1
Ur ”Förslag till reviderade ägardirektiv” s.4
Ur ”Förslag till reviderade ägardirektiv” s.5

En sak som kan vara intressant att notera är att man nu uttryckligen skriver att det ska vara en ”marknadsmässig avkastning i nivå med jämförbara bolag i regionen”. Avkastningen (eller vinsten) baseras så klart på intäkterna och intäkterna i det här fallet är de hyresintäkter som bolaget får in från hyresgästerna. I praktiken innebär med andra ord en marknadsmässig avkastning även att hyrorna blir mer marknadsanpassade. Kontentan av förändringarna i ägardirektiven blir att transparensen försämras och risken är att Burlövs Bostäders hyresgäster får höjda hyror och i högre utsträckning kommer få betala för kommunens verksamheter. Detta är förstås inget vi i Miljöpartiet kan ställa upp på och vi valde därför att yrka på återremiss men dessvärre valde samtliga övriga partier att rösta igenom förslaget.

Införande av avgifter på hjälpmedel för äldre och funktionshindrade

Ett ärende där det däremot fanns en del synpunkter även från andra partier var införandet av abonnemangsavgifter för hjälpmedel för äldre och funktionshindrade. Bakgrunden är att styret vill införa en abonnemangsavgift för olika former av hjälpmedel (ex. käppar, kryckor, rollatorer etc.) för äldre och funktionshindrade på 75:-/månad. Detta har väckt stor debatt i både socialnämnden och i kommunfullmäktige då oppositionen ansett det oskäligt att ta ut en sådan avgift för en redan utsatt grupp givet det ekonomiska läge vi befinner oss i. Nu var det så slutligen dags att debattera och ta beslut i frågan. Problemet var bara att socialförvaltningen redan innan frågan avgjorts skickat ut ett informationsbrev till de som berörs där det framstod som att man redan hade tagit beslut. Än mer anmärkningsvärt var att man även skickade ut informationsbrevet till personer som avlidit(!) eller hade lämnat tillbaka hjälpmedlen. Socialdemokraterna yrkade på återremiss genom att ifrågasätta den utredning som föregått införandet och de besparingar som där framställs då man uppenbarligen inte har haft korrekta uppgifter kring vilka som berörs. För att få igenom en återremiss krävs endast att en tredjedel av ledamöterna röstar bifall och Socialdemokraterna är så pass stora att de ensamma kan rösta igenom det. Återstår att se vad som händer härnäst.

Antagande av parkeringsstrategi, -policy och -norm

Synpunkter fanns det även i ärendet kring införande av en parkeringsstrategi och fastställande av parkeringsavgifter. I Burlövs kommun finns idag inga parkeringsavgifter på kommunal mark och syftet med att fastställa föreskrifter kring detta är egentligen inte att redan nu införa avgifter. Snarare ska detta ses som ett sätt att förbereda kommunen för kommande expansion och utbyggnad så att man i framtiden ges möjlighet till ett sådant införande. Efter en del debatt biföll fullmäktige samtliga förslag med undantag för en liten förändring. I parkeringsstrategin och i parkeringspolicyn tyckte uppenbarligen både Sverigedemokraterna och Liberalernas Marie Wahlgren att människor utan bil minsann inte ska kunna leva i Burlöv utan vissa svårigheter då man gjorde ett ändringsyrkande (som också bifölls) från ”Det ska vara enkelt att bo och verka i Burlöv utan bil” till ”Det ska finnas möjlighet att bo och verka i Burlöv även utan bil”. En ändring som väl snarast ska ses som en markering för bilism och helt i linje med Sverigedemokraternas politik. Att även Liberalerna anser det viktigt att göra denna markering är förstås desto märkligare.

Detta var ett mindre axplock av det som beslutades. Jag hoppas inom den närmaste veckan hinna med en liten årssummering av året i fullmäktige så håll koll på bloggen!


Gästinlägg: Marknadsskolans konsekvenser

“Helt fantastiskt” — “Jag skrattade mycket” — “Jag blev rädd”.
När Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Burlöv bjöd
medborgarna på stå-upp och föreläsning på temat “Marknadsskolan och dess
konsekvenser” blandades humor och allvar.

Med anledning av att styret, bestående av M, C och L med stöd av SD har
bjudit in Internationella Engelska Skolan att bygga och öppna en skola i
Burlövs kommun, tog V, S och MP gemensamt initiativ att bjuda alla
Burlövs medborgare på stå-upp komik med Malin Appeltoft och föreläsning
med Åsa Plesner från tankesmedjan Balans.

Fr. v. Viktor Eriksson (S), Tobias Steen (MP), Andreas Bexell (V), Åsa Plesner (Tankesmedjan Balans), Malin Appeltofft. Foto: Amanda Morrill

Det är lite kylslaget på Folkhögskolan Tora Vegas gård den 4:e november,
men trots det, och trots att det är lördagseftermiddag, samlas människor
från alla riktningar för att gå på stå-upp och föreläsning.

Malin Appeltoft inleder med stå-uppkomik om livet som förälder och
lärare, och presenterar därefter Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans.
“Vad roligt att så många har valt att lägga sin lördagseftermiddag på
att lyssna på en föreläsning om finansiering av offentlig verksamhet”,
öppnar Åsa, för att gå vidare i en pedagogisk genomgång om hur det
svenska friskolesystemet kan utnyttjas för att tillförskansa sig så
mycket skattepengar som möjligt. När hon är klar har alla i salen lärt
sig hur regler kan kringgås och vinster gömmas undan.

“Det här ger oss på fötterna inför kampen”, säger Amanda Morill, som är
V:s gruppledare i kommunfullmäktige, “och ger oss politiker tydliga
tecken att spana efter och göra medborgarna uppmärksamma på. Dessutom
ger vi en bra signal till väljarna att V, S och MP gör något
tillsammans, och det ger oss en fördjupad och gemensam bild av
problemet. Det bådar gott inför framtida samarbeten.”

“I debatten kommer delarna fram var för sig”, säger Viktor Eriksson, som
är lokal S-ordförande, “men när Åsa visar helheten så är det ju
förjävligt! Mönstret visar hur man kan lura till sig skattebetalarnas
pengar.” Viktor tyckte också att arrangemanget visar på styrkan med att
samarbeta i specifika sakfrågor. “Det ger en tyngd, och det öppnar för
andra att vara med. Det var ju inte bara folk från S, V och MP här
idag.”

“Malin var jätterolig, och Åsas sammanfattning av friskolesystemet var
belysande och intressant”, säger Tobias Steen, MPs lokala ordförande.
“Jag hoppas att vi kan göra fler arrangemang tillsammans och visa att vi
är en stark opposition.”

“Det märktes att både Malin Appeltoft och Åsa Plesner är lärare” säger
Liisa Norén, som sitter i Vänsterpartiets föreningsstyrelse. “Åsa kunde
så konkret visa hur friskolor kringgår behörighetskrav genom att
anställa lärare som undervisar på engelska, hur de kan ge glädjebetyg i
ämnen som inte har nationella prov — och hur de använder bokföring för
att gömma undan sina vinster. Det kände i alla fall inte jag till
tidigare.”

“Många av oss har haft en bild av att systemet är konstigt och inte
fungerar, men det här ger oss konkreta argument om varför”, säger
Viktor.

“Jag hade inte förstått hur allvarliga konsekvenser det här kan få”,
säger Kerstin Lidén från Vänsterpartiet. “Hur kommer det att gå för
barnen i skolorna i kommunen — och hur kommer det att gå för kommunens
ekonomi? Det var tur att Malin Appeltoft var där och lättare upp
stämningen, annars hade jag gått hem och väntat på domedagen!”

Andreas Bexell (V)