Året i fullmäktige 2023

Så var det dags att summera året i kommunfullmäktige. Tanken här är att få en liten inblick eller bild av aktiviteten i fullmäktige på främst partinivå och till viss del individnivå. MEN, och detta vill jag verkligen betona, det är inte menat att ses som en uthängning av enskilda personer eller att jag pekar finger åt vissa partier eller ledamöter. Man ska alltså inte se det här som en komplett förteckning över allt som hänt i Burlövspolitiken utan snarare som en bild över vissa mätbara faktorer.

Nåväl, det som jag nu tänker redovisa är dels närvaron hos partier och ledamöter samt antal aktiviteter i form av inlämnade motioner, interpellationer och enkla frågor. Anledningen till att jag valt att redovisa just det här är för att det enkelt går att både kontrollera och mäta genom att läsa protokollen. Det som t.ex. inte syns i den här statistiken är antal gånger en ledamot har varit uppe i talarstolen för att debattera eller lämna yrkanden vilket förstås också är en viktig parameter. Man kan även ha vissa invändningar mot att antalet motioner, enkla frågor och interpellationer inte säger så mycket om styrande partiers aktivitet eftersom detta främst är verktyg för oppositionen. Styret kan själva föra upp förslag på dagordningen i de olika nämnderna eller fullmäktige och enkla frågor och interpellationer används ju för att ställa frågor till nämndsordföranden eller någon ansvarig i den styrande majoriteten. Det är förstås inte förbjudet för enskilda ledamöter från den styrande majoriteten att både ställa ordförandena till svars och lägga förslag (=motioner) men det är ovanligt.

Låt oss börja med att titta på närvaron. Generellt kan man konstatera att det är en relativt hög närvaro bland ledamöterna. Tio av 41 ledamöter har missat tre eller fler tillfällen och av dessa är det endast tre ledamöter som har missat mer än tre av totalt 13 tillfällen (inringat i blått nedan). I tabellen nedan är samtliga ledamöter listade efter sitt ordningsnummer men namnen är maskerade. På kommunens hemsida kan man, om man vill, se vilket ordningsnummer som motsvaras av vilken enskild ledamot. Som exempel har jag ordningsnummer 39. OBS! I den här tabellen är endast de ordinarie ledamöterna medräknade men partierna har också ersättare och bland ersättarna är närvaron, inte oväntat, betydligt lägre. Bland ersättarna är det, tvärtemot de ordinarie ledamöterna, en majoritet som missat fler än tre tillfällen och det finns faktiskt t.o.m. ett par ersättare som inte deltagit vid ett enda tillfälle.

Tabell över närvaro i kommunfullmäktige

Om vi istället tittar på närvaron på partinivå (och då endast de ordinarie ledamöterna) förhåller det sig på följande sätt:

PartiNärvaro (%)
M95
SD93
S92
L88
MP85
C77
V72

Man kan då konstatera att det finns en högre närvaro bland de stora partierna (S, M och SD) än de mindre vilket delvis kan förklaras av att mindre partier är mer känsliga om det är enstaka ledamöter som har en hög frånvaro. T.ex. finns det hos både Moderaterna och Sverigedemokraterna enskilda ledamöter som har en närvaro på 77% och hos Socialdemokraterna en ledamot som har en närvaro på låga 62% (deltagit vid 8 av 13 tillfällen) men deras total vägs upp av att andra ledamöter har en högre närvaro. Eftersom småpartierna endast har 2 eller 3 mandat blir däremot varje enskild ledamots siffror helt avgörande för totalen.

Förutom kommunfullmäktige (KF) finns det även ett antal nämnder där man fattar beslut och bereder förslag. Räknar vi även in närvaron på dessa möten framkommer en delvis annorlunda bild:

PartiNärvaro (%)
M93
SD89
MP85
S85
L84
C77
V67

Och vi kan även bryta ner de här siffrorna ytterligare för att se vilken nämnd där närvaron är lägst/högst bland respektive parti:

Anledningen till att Miljöpartiet inte är med i ovan tabell är helt enkelt därför att vi inte har någon representation i någon nämnd. Att det inte finns någon siffra för Vänsterpartiet när det gäller närvaro i MBN (Miljö- och byggnämnden) är av samma skäl, de har ingen representant som är ordinarie ledamot där. Återigen ska man här komma ihåg att detta endast är räknat på de ordinarie ledamöterna och att det finns ersättare som kliver in utifall att någon ordinarie ledamot inte kan delta. Att man t.ex. har en närvarofrekvens på 50% behöver nödvändigtvis inte betyda att partiet bara är representerat vid hälften av tillfällen. I tabellen har respektive partis högsta respektive lägsta närvarofrekvens markerats i rött och grönt. En tydlig tendens är att kommunstyrelsen (KS) och socialnämnden (SN) är de två nämnder där partierna har lägst närvaro och att utbildnings- och kulturnämnden (UKN) samt tidigare nämnda miljö- och byggnämnden är de nämnder med högst deltagande. Särskilt anmärkningsvärt är kanske att socialnämnden är den nämnd som har lägst närvaro bland fyra av sex partier.

Närvaro är viktigt men man kan faktiskt argumentera för att närvaron (och därmed röststyrkan) för vissa partier är viktigare än andra. I Burlöv har vi idag ett läge där Sverigedemokraterna är vågmästare och de styrande partierna styr med en minoritet av rösterna. Det betyder att Sverigedemokraterna bestämmer utfallet i varje enskild fråga MEN bara om de är närvarande. För att den övriga oppositionen (S, V och MP) ska kunna bestämma utgången krävs förstås att deras ledamöter är på plats men OCKSÅ att någon eller ett par av styrets + Sverigedemokraternas ledamöter inte är det. Det här spelar förstås in och är alldeles säkert en anledning till att just M och SD har en generellt hög närvaro.

Eftersom oppositionen sällan har möjlighet att bestämma genom ett övertag i röstsiffror blir motioner ett annat viktigt verktyg för att driva förändring. Även om styret och dess samarbetspartier har en majoritet av rösterna och allt som oftast röstar ned förslag så kan en motion påverka genom att man får frågan på dagordningen och det kanske inspirerar styret till att lägga liknande förslag längre fram. S.k. interpellationer och enkla frågor där man ställer någon ansvarig till svars är ytterligare exempel på verktyg för oppositionen. Sedan valet 2022 har det totalt ställts tolv interpellationer och enkla frågor. Under samma period har 19 motioner lagts fram. Ingen av motionerna, interpellationerna och de enkla frågorna är initierade av någon ledamot från ett av de styrande partierna (vilket alltså är fullt naturligt). Statistiken visar med all önskvärd tydlighet att Miljöpartiet är det mest aktiva oppositionspartiet:

PartiAntal interpellationer och enkla frågorMotionerTotalt
MP4913
S549
SD145
V235

Till detta ska tilläggas att vi (MP) är det minsta partiet med endast två ledamöter. Det kan jämföras med Socialdemokraterna som har 14 ledamöter, SD som har 9 och V som har tre. Men ANTALET motioner är ju som med bollinnehav i fotboll, det har ingen betydelse om man inte också får med sig resultatet. Så hur många av dessa motioner har bifallits? Ja, än så länge har kommunfullmäktige endast debatterat och röstat på sex av de motioner som lämnats in och av dessa har inte en enda motion fått bifall. En motion förordade kommunstyrelsen bifall (om införandet av sociala upphandlingar) men när den sedan kom upp i kommunfullmäktige så valde majoriteten (dvs styret + SD) att istället skicka tillbaka den för ytterligare beredning. Detta skrev jag om i ett tidigare inlägg. Nedan tabell visar en sammanställning över vilka motioner, interpellationer och enkla frågor som lämnats in sedan oktober 2022 (= första fullmäktige efter senaste valet), vilka ledamöter och partier som lämnade in dem och status eller vad utfallet blev.

Med detta sagt önskar jag er alla en god fortsättning och sänder en from förhoppning om att idogt motionerande kommer ge bättre utfall nästa år! 🙂